Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Τέλος στα «δεσμεύομαι» και για κατόχους αξιογράφων

Αδοξο τέλος είχαν τα «δεσμεύομαι» του Προέδρου Αναστασιάδη και προς τους κατόχους αξιογράφων.

Εντεκα μήνες μετά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη σύσταση Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο θα επιδίκαζε, υποτίθεται, αποζημιώσεις προς τους κατόχους αξιογράφων, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους παρέπεμψε χθες στην ουρά στα Επαρχιακά Δικαστήρια. Τουτέστιν σε μακρόχρονες διαδικασίες, για όσους βέβαια έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τα έξοδα της δίκης, ενώ για τους κατόχους αξιογράφων της Λαϊκής, υπάρχει και ο κίνδυνος να μην πάρουν τελικά καμιά αποζημίωση, δεδομένου ότι η Τράπεζα έχει κλείσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτη, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Σύνδεσμος κατέθεσε εκ νέου προτάσεις προς τον Πρόεδρο για εξώδικη διευθέτηση του προβλήματος. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του, τους παρέπεμψαν στα Επαρχιακά Δικαστήρια.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δεσμευτεί αρχικά ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα λειτουργούσε το Διαιτητικό Δικαστήριο, ενώ είχε υποσχεθεί και «ταχύρρυθμες διαδικασίες» όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τον Φ. Μαυροβουνιώτη, η νέα δέσμευση του Προέδρου είναι ότι έξι Δικαστές θα ασχολούνται καθημερινά αποκλειστικά και μόνο με τις υποθέσεις των αξιογράφων.

Εντελώς εκτεθειμένοι οι κάτοχοι της Λαϊκής

Μετά την πιο πάνω εξέλιξη, οι κάτοχοι αξιογράφων της Λαϊκής μένουν πλέον εντελώς εκτεθειμένοι, δεδομένου ότι ακόμη και να κερδίσουν τη δίκη, θα πρέπει να μπουν στην ουρά των πιστωτών της Τράπεζας, οι οποίοι αναμένουν να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση για να πάρουν το λαβείν τους.

Οπως ανέφερε ο Φ. Μαυροβουνιώτη, όταν έθεσαν το πιο πάνω θέμα στον Πρόεδρο, τους είπε ότι αυτά θα απασχολήσει το κράτος σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού εξακριβωθούν τα ποσά τα οποία χρειάζονται για αποζημιώσεις και τα ποσά τα οποία διατίθενται από την εκκαθάριση της Λαϊκής.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου είπε ότι η αντιπροσωπεία θα θέσει ενώπιον της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου τις αποφάσεις αυτές της κυβέρνησης για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. «Δεν μπορώ να πω ότι για εμάς αυτή ήταν η επιθυμητή λύση του προβλήματος και ότι προβλέπουμε ότι με το να κινήσουμε χιλιάδες αγωγές, από τη στιγμή που η Τράπεζα Κύπρου προσπαθεί να διατηρηθεί και να αντεπεξέλθει, πιστεύουμε ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ», είπε, και πρόσθεσε πως υπάρχουν από την άλλη πολλοί κάτοχοι αξιογράφων, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση για να καλύψουν τα δικηγορικά έξοδα.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος, όπως μας έχει διαβεβαιώσει, θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που έχει να μην αφήσει όλο αυτό τον κόσμο εκτεθειμένο μεσοπρόθεσμα κάποια στιγμή όταν θα μπορέσει και το κράτος να ξεφύγει από τη σοβαρότατη οικονομική κρίση», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συνάντηση, είπε ότι οι κάτοχοι αξιογράφων δεν θα δεχτούν να πάρουν μια απόφαση δικαστηρίου, την οποία «θα καδρώσουν απλά στον τοίχο».

«Οφείλουν να μας ενημερώσουν και να πάρουμε εξασφαλίσεις από πού ειδικά οι κάτοχοι αξιογράφων της Λαϊκής θα αποζημιωθούν», κατέληξε.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.