Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Την έκδοση εταιρικού ομολόγου εξετάζει η τράπεζα Κύπρου

 Την έκδοση νέου κεφαλαίου εξετάζει η Τράπεζα Κύπρου με στόχο να αξιοποιήσει το βελτιωμένο κλίμα στις κεφαλαιαγορές και την συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Η επιτυχής άντληση κεφαλαίων €8,4 δισ. από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να διαφοροποιεί τους κεφαλαιακούς σχεδιασμούς της κυπριακής τράπεζας, που προγραμματίζει να συζητήσει την έκδοση κεφαλαίου τις επόμενες βδομάδες.

 

Όπως αναφέρει το stockwatch, η HSBC, που ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο σε σχέση με το πλάνο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της έκδοσης κεφαλαίου τουλάχιστον €0,5 δισ.
Τόσο η HSBC όσο και στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας εκτιμούν ότι ο πιθανός διαχωρισμός της σε εμπορική και αναπτυξιακή θα χρειαστεί χρόνο, και πως, οι εξελίξεις διεθνώς τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς από ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί της Τράπεζας.
Σύμβουλοι και ανώτερη διεύθυνση εκτιμούν ότι η BOCY πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το κλίμα που δημιουργείται διεθνώς και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση πριν την ολοκλήρωση των stress tests τον Οκτώβριο.
Με τα νέα κεφάλαια, εκτιμούν, η Τράπεζα θα μπορεί να περάσει άνετα το ακραίο σενάριο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, βάσει του οποίου πρέπει να διατηρεί κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 5,5%. Η έκδοση κεφαλαίου, σημειώνουν γνώστες του θέματος, θα μπορούσε να γίνει προδραστικά, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση θα επιτρέψει επίσης στην Τράπεζα να αντιμετωπίσει στα ίσια τον ανταγωνισμό από τις ελληνικές τράπεζες, που μετά τις επιτυχείς εκδόσεις κεφαλαίου, διαθέτουν πλέον κεφάλαια που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν το 19% - σχεδόν τα διπλάσια από την Τρ. Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα.
Σε έκδοση κεφαλαίου αναμένεται άλλωστε να προχωρήσει σύντομα και η Ελληνική Τράπεζα με στόχο να ενισχύσει τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια πέραν του 9,7% που είναι σήμερα.
Οι σύμβουλοι της Τράπεζας εκτιμούν ότι θα υπήρχε σημαντικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην έκδοση από διάφορα hedge funds που συμμετείχαν σε αντίστοιχες εκδόσεις στην Ελλάδα ή που έχουν ήδη προχωρήσει σε κατόπτευση εδάφους στην Κύπρο.
Ενδεικτικά έχουν αναφερθεί ονόματα όπως τα ταμεία Baupost και Paulson, αλλά και η Pimco.
Η έκδοση κεφαλαίου μπορεί να δώσει την ευκαιρία και σε επίσημους θεσμικούς επενδυτές, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συμμετέχουν. Εντός της Τράπεζας υπάρχει η εκτίμηση ότι η συμμετοχή της EBRD θα είναι πιο χρήσιμη για την τράπεζα αν δώσει νέα κεφάλαια αντί να αγοράσει μέρος του 18% που κατέχει η Λαϊκή στην Τρ. Κύπρου.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η συμμετοχή ενός επίσημου θεσμικού επενδυτή, όπως της EBRD, θα έστελνε θετικό σήμα για συμμετοχή και διαφόρων άλλων θεσμικών ταμείων που επενδύουν σε στοιχεία ενεργητικού με χαμηλότερο ρίσκο από ότι τα hedge funds.
Τα θετικά δεδομένα που υπάρχουν για έκδοση κεφαλαίου φαίνεται να προσκρούουν προς το παρόν σε εκπροσώπους των ρώσων «κουρεμένων» καταθετών της Τράπεζας, που θα χάσουν μερίδιο συμμετοχής στην Τράπεζα εάν δεν συμμετέχουν με φρέσκο χρήμα στην έκδοση.
Τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού της Τράπεζας ανέρχονταν στο τέλος του 2013 στα €22,4 δισ. και το core tier 1 σε 10,2%.
Η λογιστική αξία της Τράπεζας υπολογίζεται κοντά στα 57 σεντ ανά μετοχή και πιθανή έκδοση κεφαλαίου θα πρέπει να γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα για να κεντρίσει το ενδιαφέρον γνωστών hedge funds.
Με μια νέα έκδοση, η Τράπεζα θα στόχευε σε αύξηση του core tier 1 κοντά στο 15%.
Μερίδα του διοικητικού συμβουλίου φαίνεται να προβληματίζεται για την τιμή στην οποία θα γίνει η έκδοση, και φοβάται ότι σε περίπτωση που οι νέοι επενδυτές αγοράσουν σε χαμηλή τιμή, θα προκύψει μεγάλο dilution.
Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας υπέστησαν ήδη αναγκαστική μετατροπή του 47,5% των καταθέσεων τους σε μετοχές με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει σήμερα σε μη κύπριους.
Αν και η Τράπεζα αναμένεται να χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της, για αντιμετώπιση του ανταγωνισμού, σημαντικό ποσοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων που είχε αρχικά δεσμευτεί, αποδεσμεύτηκε προς όφελος των ανασφάλιστων καταθετών.
 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.