Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Τράπεζα Κύπρου: «Όχι» στη Lone Star

Απορρίφθηκε, για μια ακόμη φορά, από τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, η πρόταση του αμερικανικού fund Lone Star για την εξαγορά της.

H πρόταση πρόβλεπε την καταβολή 1,51 ευρώ ανά μετοχή με τρέχουσα τιμή στο ΧΑΚ 1,25 ευρώ και συνολική αξία 557 εκατ. που κρίθηκε από τις εταιρίες-συμβούλους Goldman Sachs και HBSC, ως μη συμφέρουσα. Μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, με ποσοστό 9,27%, είναι η Lamesa Investments Limited που ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία Βίκτορ Βέξελμπεργκ της εταιρίας Renova. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας -που, όπως έχει γίνει γνωστό τελεί σε καθεστώς κυρώσεων- κατέστη μεγαλομέτοχος της τράπεζας καθώς ήταν μεγαλοκαταθέτης της Κύπρου το 2013, όταν κορύφωσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Επίσης αξιόλογα ποσοστά στην Κύπρου κατέχουν οι CarVal Investors (8,57%), Senvest Group (7,11%), Caius Capital LLP (6,95%), EBRD (5,2%), Cyprus Popular Bank Public Co Ltd, (4,81%), Eaton Vance (4,08%), Management Osome (3,03%) και Investments Limited TD Asset Management (2,98%). Βέβαια το θέμα δεν κλείνει εδώ αφού η κυπριακή κυβέρνηση -άρα και η διοίκηση της τράπεζας- πιέζεται να «τελειώσει» με τον Ρώσο μεγαλομέτοχο, επομένως όλα είναι θέμα τιμής και επόμενης φάσης.

Η Lone Star, με έδρα το Ντάλας, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και πρόεδρο Τζον Γκρέικεν, έχει ιστορικό επενδύσεων σε τράπεζες και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τη γερμανική IKB Deutsche Industriebank και την πορτογαλική Novo Banco.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.