Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Τράπεζα Κύπρου: Παταγώδης αποτυχία της Διοίκησης

Τεράστιες ζημιές για τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου

Της Αλεξίας Καφετζή

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά και ιδιαίτερα ανάμεσα στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, λόγω της κατάστασης στην άλλοτε κραταιά τράπεζα του τόπου.

Αυτό οφείλεται σε μια σειρά γεγονότων τα οποία δεν πέρασαν απαρατήρητα, από τους μετόχους, αλλά και γενικά τους οικονομικούς κύκλους του τόπου. Τα μαύρα σύννεφα πάνω από το οικοδόμημα της Τράπεζας Κύπρου ολοένα και πυκνώνουν ενώ τα κακά μαντάτα για την άσχημη πορεία της τράπεζας διαχέονται με γεωμετρική πρόοδο.

Μπορεί στον απλό κόσμο και τους μικροκαταθέτες της Τράπεζας Κύπρου η διολίσθηση της τράπεζας να προκαλεί απορίες και να φαντάζει ανεξήγητη, αλλά για τους γνωρίζοντες και τους επαϊοντες είναι και ευεξήγητη και δικαιολογημένη.

Όπως σημείωναν οικονομικοί παράγοντες η πτωτική πορεία της τράπεζας προκαλείται κυρίως, από τους εξής λόγους, που στον κόσμο της κυπριακής οικονομίας είναι καλά γνωστοί:

    Τη συνεχή πτώση στην τιμή της  μετοχής της.
    Την ξαφνική παραίτηση του Μιχάλη Σπανού από το Διοικητικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα η οποία ακολούθησε την πώληση όλων των μετοχών που κατείχε στην Τράπεζα Κύπρου, χωρίς να δοθούν πιστευτές εξηγήσεις για την παραίτηση.
    Την έκδοση ομολόγων με επιτόκιο 9,25% και έκδοση αξιογράφων με επιτόκιο 12,5%
    Τις «βόμβες» που ξαφνικά εκτοξεύει η Διοίκησή της σε σχέση με επιπρόσθετες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.
    Τους ψιθύρους που κυκλοφορούν στην αγορά σχετικά με την επάρκεια κεφαλαίων της
    Το γεγονός ότι εκτελεστικά μέλη του διοικητικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα ο CEO της δεν κατέχουν μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο ερμηνεύεται την εκ μέρους τους έλλειψη εμπιστοσύνης προς την τράπεζα που οι ίδιοι διευθύνουν.
    Τις ιδιαίτερα ψηλές, για τα κυπριακά δεδομένα αμοιβές των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου οι οποίες δεν συνοδεύονται με τις ανάλογες επιτυχίες

Τράπεζα Κύπρου και τοκογλυφία
Το επιτόκιο των 12,5% με αδιαφανείς διαδικασίες είναι σαφής ένδειξη ότι τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Τράπεζα Κύπρου έχουν μεγαλώσει.
Αν τα ΜΜΕ δεν φιμώνονταν με διαφημιστικά ή άλλα πακέτα, πιθανό να αποφεύγαμε την τραπεζική κρίση του 2013, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς, γενικά ομιλούντες, δεν υπάρχει το τεκμήριο της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, λόγω οικονομικών συμφερόντων, βλέπε διαφημιστικά πακέτα. Ποιος θα πάει εναντίον κάποιου οργανισμού που είναι οικονομικός αιμοδότης του;
Ο τρόπος που λειτουργεί η Τράπεζα Κύπρου με τα ΜΜΕ, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν δωροδοκία. Κανένας δεν γράφει έστω το ελάχιστο για τα κακώς έχοντα της Τράπεζας, παρά μόνο περιορίζονται σε δελτία τύπου και ανακοινώσεις.

Πρέπει να υπάρχει αντικειμενικότητα, αμεροληψία και έλλειψη συμφέροντος, οικονομικού ή άλλου. Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, για τους πιο πάνω λόγους και όχι μόνο δεν υπάρχει. Μην αναφερθώ σε ονόματα συναδέλφων που είναι γραμμένα στο μισθολόγιο της Τράπεζας. Πριν διαβάσετε πιο κάτω ερωτήστε τον εαυτό σας «Τί επιτόκιο θα περιμένατε να πληρώσει η Τράπεζα Κύπρου για να δανειστεί €220 εκατομμύρια;» Ως βοήθεια να υπενθυμίσουμε ότι το Κυπριακό κράτος δανείστηκε πρόσφατα €1500 εκατομμύρια με επιτόκιο 2,4% και όποιος έχει χρήματα στην τράπεζα λαμβάνει κάποτε λιγότερο από 1%.

Η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε και πλήρωσε το τοκογλυφικό 12,5% (δώδεκα και μισό) για να εκδώσει ομόλογο αξίας €220 εκατομμυρίων.
Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Financial Times, το επιτόκιο του ομολόγου των 12,5% (κουπόνι ομολόγου πιο σωστά) είναι το ψηλότερο που έχει εκδοθεί για Ευρωπαϊκό ομόλογο αυτού του είδους.
Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν αναλογιστούμε ότι ο δανεισμός των €220 εκατομμυρίων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες. Νόμιμες μπορεί, αλλά αδιαφανείς. Τα χρήματα τα δάνεισαν «ορισμένοι εσμικοί επενδυτές», οι οποίοι παραμένουν ανώνυμοι.

Εύλογα λοιπόν, δημιουργούνται τα πιο κάτω ερωτήματα:

    Οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου δεν έχουν παράπονο;
    Γιατί το σοβαρό αυτό θέμα δεν απασχόλησε την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, όσον αφορά στο θέμα βιωσιμότητας της Τράπεζας Κύπρου;
    Γιατί το σοβαρό αυτό θέμα δεν απασχόλησε ευρέως τα ΜΜΕ;
    Γιατί το σοβαρό αυτό θέμα δεν απασχόλησε την Κυβέρνηση και τους πολιτικούς μας;

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τους μεγαλομετόχους της Τράπεζας Κύπρου και αυτό μπορεί να αποδεικνύει ότι οι «ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές», είναι όντως οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουν το τοκογλυφικό 12,5%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων δεν λαμβάνουν μέρισμα, λόγω του ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει κέρδη.

Συγκρινόμενο με το 12,5% που πλήρωσε η Τράπεζα Κύπρου, η Ισπανική τράπεζα Banco Popular είχε δανειστεί πριν πέντε χρόνια με το ίδιο είδος ομολόγου με επιτόκιο 11,5%. Πέρυσι, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι η Banco Popular, «πτωχεύει ή κατά πάσα πιθανότητα θα πτωχεύσει».

Το επιτόκιο των 12,5% με αδιαφανείς διαδικασίες είναι σαφής ένδειξη ότι τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Τράπεζα Κύπρου έχουν μεγαλώσει. Δεν είναι δυνατόν για οποιανδήποτε οντότητα να αποπληρώσει δανεικά με 12,5% επιτόκιο. Καλά κάνει η Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει τις συναλλαγές και να τοποθετηθεί, πριν είναι αργά.

Όσον για τα ΜΜΕ, την Κυβέρνηση και τους πολιτικούς μας, δεν υπάρχει δικαιολογία. Ιδιαίτερα για την Τράπεζα Κύπρου, υπάρχει η τάση να αναδεικνύονται οι καλές ειδήσεις και να αποσιωπώνται οι κακές ειδήσεις.

Αυτό έγινε τόσο με την Λαϊκή Τράπεζα όσο και με τον Συνεργατισμό. Τα τραγικά αποτελέσματα, γνωστά σε όλους…

Αποτυχία της διοίκησης
Είναι γεγονός ότι η παρούσα διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου έχει αποτύχει παταγωδώς στο να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της οι οποίοι καταγράφουν τεράστιες ζημιές. Το 2013 και 2014 έγινε εισροή κεφαλαίων από μετόχους σχεδόν €5,8 δις (€3,9 δις από κουρεμένους καταθέτες, €0,9 δις από την Λαϊκή Τράπεζα και €1,0 δις από επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου το 2014). Η αξία των κεφαλαίων αυτών έχει μειωθεί σήμερα στα €0,45 δις. Έχουν εξανεμίσει €5,35 δις ή το 92,2% των κεφαλαίων. Απίστευτο και όμως αληθινό.
Οι κουρεμένοι καταθέτες έχουν απωλέσει το 95% των κεφαλαίων τους αφού οι μετοχές τους αξίζουν μόνο €0,19 δις, οι δε επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου το 2014 έχουν επίσης απωλέσει το 79% των κεφαλαίων τους αφού οι μετοχές τους αξίζουν μόνο €0,21 δις.
Κοντά σ’ αυτά οι διευθύνοντες την τράπεζα έχουν να διαχειριστούν την πίεση που ασκείται από τους κουρεμένους καταθέτες, αλλά και τους κατόχους αξιογράφων για ανάκτηση των χρημάτων που έχασαν με τα διάφορα τεχνάσματα που η ηγεσία της τράπεζας μηχανεύτηκε στο παρελθόν.

Υποχρεώνονται σε αποζημιώσεις
Ήδη διαφαίνεται ότι δύσκολα η τράπεζα θα αποφύγει την υποχρέωση να αποζημιώσει όλους αυτούς. Με τον ένα ή άλλο τρόπο θα βρεθεί στην ανάγκη να καταβάλει τα ποσά, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα όπως διαφαίνεται και στα στοιχεία που παρατέθηκαν πιο πάνω, στις χιλιάδες των ατόμων που από το 2013 αγωνίζονται για
δικαιωθούν.

Μπροστά στον αγώνα και τις πιέσεις των προσώπων αυτών, αλλά ύστερα και από το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε με την ευνοϊκή αντιμετώπιση επωνύμων με πρώτους συγγενείς του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου, η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται πιο ελαστική στην αντιμετώπιση των αιτημάτων όσων έχασα τα χρήματά τους. Ήδη ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων με πρόσφατη ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του να απευθύνονται στην Τράπεζα Κύπρου για εξωδικαστικό διακανονισμό των υποθέσεών τους. Είναι μια υποχώρηση στην οποία προέβη η τράπεζα όταν μέχρι πριν λίγους μήνες ούτε να ακούσει ήθελε και αντιμετώπιζε τους παραπονούμενους αφ’ υψηλού.

Πωλήσεις με αδιαφανείς διαδικασίες
Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι για ικανοποίηση των απαιτήσεων καταθετών και κατόχων αξιογράφων, η τράπεζα θα χρειασθεί δισεκατομμύρια σε νέα κεφάλαια που
δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει.

Άσχετη με τη δύσκολη οικονομικά κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου, δεν είναι και η σπουδή της να διαθέσει προς πώληση δεκάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της. Μάλιστα στην προσπάθειά της να τα διαθέσει όσο γρηγορότερα γίνεται, έχει τιμολογήσει τις περιουσίες αυτές πολύ χαμηλά. Τα ακίνητα αυτά αφορούν σπίτια, διαμερίσματα, οικόπεδα, χωράφια αλλά και επαγγελματικές στέγες και βρίσκονται σε όλη την Κύπρο. Η τράπεζα διαθέτει κάθε φορά μικρό αριθμό ακινήτων, γνωρίζοντας ότι η μαζική εκποίηση θα ρίξει τις τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Όμως και στον τομέα αυτό κυκλοφορούν φήμες ότι τα ακίνητα-φιλέτα φροντίζουν να τα καρπούνται μέλη της ηγεσίας της Τράπεζας με αδιαφανείς διαδικασίες και στην αγορά διοχετεύουν περιουσίες που δεν ελκύουν τα υψηλόβαθμα στελέχη. Για όσους είναι κοντά στις εξελίξεις είναι κοινό μυστικό ότι κάποιοι κερδοσκοπούν και με αυτή τη μέθοδο.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.