Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Τράπεζα Κύπρου στην μετά - Χούρικαν εποχή

5 Μαρτίου 2019, 8:55 πμ 
Ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) που θα προκύψει στις 14 Μαΐου θα αναλάβουν να βρουν τον αντικαταστάτη του Τζον Χούρικαν. Με τις εξελίξεις όπως έχουν τρέξει και μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του διευθύνοντος συμβούλου ότι θα αποχωρήσει από την τράπεζα τον Σεπτέμβριο, αναμένονται οι διεργασίες να αρχίσουν να τρέχουν από τον Μάιο. Ουσιαστικά μετά την ετήσια συνέλευση, ανοίγει νέα σελίδα στην Τράπεζα Κύπρου.
 
Οι αλλαγές προσώπων τόσο στη θέση του προέδρου όσο και του νέου διευθύνοντος συμβούλου ενδέχεται να σηματοδοτήσουν νέα εποχή στο τραπεζικό περιβάλλον. Ειδικά στην Τράπεζα Κύπρου, πέντε χρόνια μετά που εκπρόσωποι των ξένων μετόχων ανέλαβαν τα ηνία της διοίκησης και είχαν επιλέξει τα πρόσωπα συμβούλων και ανώτατης διεύθυνσης.
 

Αν και ο κ. Χούρικαν θα αποχωρήσει το τρίτο τρίμηνο του 2019 έθεσε χθες τρεις προκλήσεις για τον διάδοχό του. Όταν ρωτήθηκε για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προκλήσεις της τράπεζας εστίασε την απάντηση του σε τρία σημεία:
⦁     Πρώτον, να τελειώσει η τράπεζα τους επόμενους 12 μήνες με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων,
⦁     Δεύτερον, να συνεχίσει την ψηφιακή αναβάθμιση της,
⦁     Τρίτον, να σχεδιάσουν πώς θα χειριστούν το υψηλό ποσό ρευστότητας που σήμερα φτάνει τα €4,4 δισ.
 
Ο κ. Χούρικαν παρουσιάστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως ο διάδοχος του θα βρει μια ισχυρή τράπεζα με αναβαθμισμένη κεφαλαιακή επάρκεια και μεγάλη πλεονάζουσα ρευστότητα.

Αν και είναι πρόωρο ακόμη να ανοίξει η συζήτηση για τον αντικαταστάτη του κ. Χούρικαν, το θέμα είναι ότι ο κ. Αράπογλου θα έχει ρόλο σημαντικό στην επιλογή προσώπου. Δηλαδή αν θα αναλάβει κάποιος ξένος οίκος να ετοιμάσει λίστα υποψηφίων για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου ή αν θα είναι πρόσωπο από το εσωτερικό του πιστωτικού ιδρύματος. Υπάρχει και η τρίτη επιλογή, ο νέος πρόεδρος να προτείνει αυτός το πρόσωπο που θεωρεί κατάλληλο για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χούρικαν βρίσκεται στην Τράπεζα Κύπρου από τον Οκτώβριο του 2013.
 
Για μεγάλο μέρος της παρουσίας του ήταν στην Τράπεζα Κύπρου μαζί με τον πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ  Άκερμαν ο οποίος ήταν πρόεδρος από τον Νοέμβριο του 2014. Σημειώστε ότι στις 28 Αυγούστου 2018 ανακοινώθηκε η επέκταση του διορισμού του Τζον Χούρικαν στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Την ίδια ημερομηνία είχε ανακοινωθεί ότι ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιόζεφ Άκερμαν, εξέφρασε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του 2019.
 
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι τον Απρίλιο του 2015 ο κ. Χούρικαν είχε υποβάλει παραίτηση για προσωπικούς λόγους την οποία αργότερα απέσυρε. Μάλιστα όπως είχε αναφερθεί και πριν τέσσερα χρόνια ο λόγος ήταν για να είναι κοντά στην οικογένειά του. Η τράπεζα τον μετέπεισε και προχώρησε σε ανανέωση του συμβολαίου του. Χθες, ο κ. Χούρικαν επανέλαβε ότι ο λόγος που φεύγει είναι για να είναι κοντά στην οικογένεια του. Θυμίζουμε ότι στις 22 Ιανουαρίου παραιτήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και ο μη εκτελεστικός σύμβουλος Μάικ Σπανός.
  Θεανώ Θειοπούλου   

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.