Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Τράπεζα Κύπρου: Δεν ήταν μοναδική η υπόθεση της αδελφής Νικολάτου

Συνήθης η διαδικασία της υπό προϋποθέσεις διευθέτησης υποθέσεων του 2013, όπως εκείνη του Νικολάτου, λέει η Τράπεζα Κύπρου

Άλλες 333 αγωγές έχει διευθετήσει εξωδίκως η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες προσιδιάζουν  με την υπόθεση της αδελφής του Προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτου. Σε σχέση με την υπόθεση αυτή, χθες ο πρόεδρος του Ανώτατου δέχθηκε πυρά, ενώ κάποιοι ζήτησαν την παραίτηση του, θεωρώντας ότι ο εξωδικαστικώς συμβιβασμός που πέτυχε η αδελφή του υπήρξε ένας και μοναδικός εκ μέρους της Τράπεζας οπόταν και  χαριστικός.

Οι αγωγές αυτές οι οποίες έτυχαν συμβιβασμού, αντιστοιχούν σε μία στις πέντε αγωγές που σχετίζονται με το κούρεμα, τις καταθέσεις, τις μετοχές και τα αξιόγραφα. Συγκεκριμένα στα αξιόγραφα, η Τράπεζα Κύπρου έχει διευθετήσει εξώδικα 241 υποθέσεις, που επίσης αφορούν συνολικά στο 22% των συνολικών αγωγών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου ,«οι εξώδικες διευθετήσεις γίνονται με βάση «τα συγκεκριμένα δεδομένα της κάθε περίπτωσης. Εξετάζεται δηλαδή, κατά πόσον ο παραπονούμενος έχει πιθανότητες επιτυχίας στο δικαστήριο, το κόστος διευθέτησης και το κόστος εκδίκασης, της υπόθεσης, για να ληφθεί απόφαση κατά πόσον θα διευθετηθεί εξώδικα επίλυση του ζητήματος»

Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνεται και ένας μικρός αριθμός διευθετήσεων που έγιναν για αμιγώς ανθρωπιστικούς λόγους.

Πέρα από τις 333 υποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι και εκείνη της αδερφής του κ. Νικολάτου, έχουν επίσης διευθετηθεί άλλες 1145 επιπλέον υποθέσεις αξιόγραφων που αφορούν σε συμψηφισμό δανείων, περιλαμβανομένης και διαγραφής μέχρι 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 1145 περιπτώσεις αφορούν στο 68% των περίπου 1700 υποθέσεων που είναι επιλέξιμες για διευθέτηση δανείων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Αυτές οι υποθέσεις συνεπάγονται και κούρεμα δανείων.

Το βασικότερο ερώτημα που εγείρουν τα στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, είναι κατά πόσον υπήρχε, ή όχι, κάτι το «ξεχωριστό» στην υπόθεση Νικολάτου, ,αφού ο αριθμός διευθετήσεων εξυπονοεί πως πρόκειται για μια σχετικά συνήθη πρακτική, η οποία ήταν (και είναι) διαθέσιμη σε κατόχους αξιόγραφων, υπό προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά τον Ιούνιο του 2018 με δικηγόρο τον κ. Χρίστο Κληρίδη. Η υπόθεση της κα Μιράντα Τάνου, αδελφής του κ. Νικολάτου, αφορούσε αξιόγραφα αξίας 200.000 ευρώ. Μετά το κούρεμα η κ. Τάνου κατέθεσε αγωγή εναντίον της Τράπεζας και κατόπιν συμβιβασμού της επιστράφηκαν γύρω στις 35.000 ευρώ.

«Μαζική επίλυση δεν μπορεί να γίνει», σχολίασε αρμόδιο στέλεχος της τράπεζας Κύπρου συμπληρώνοντας «πως κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως οι σημερινοί καταθέτες θα αποζημιώσουν παλαιούς επενδυτές». «Ωστόσο, κάτω από προϋποθέσεις όπως μια ισχυρή νομική βάση του αιτήματος, ανθρωπιστική η κοινωνική διάσταση, αποδοχή υφιστάμενων σχεδίων διευθέτησης ή χαμηλό κόστος διευθέτησης, μια συμφωνία είναι δυνατή.»
tags:Πολίτης News

Πηγή: http://politis.com.cy/article/trkiprou-333-sin-1145-i-agoges-pou-diefthetithikan

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.