Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Βίοι... αντίθετοι για Τράπεζα Κύπρου και πραγματική οικονομία!

 Πώς σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου ο πρώην υπουργός και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Το νέο Δ.Σ., το μέλλον της μετοχής, τα funds και η πραγματική οικονομία.
Βίοι... αντίθετοι για Τράπεζα Κύπρου και πραγματική οικονομία!
Υπάρχουν δύο τρόποι για τους μετόχους μιας τράπεζας να κερδίσουν χρήματα: είτε να πάρουν μέρισμα από τα κέρδη είτε να κερδίσουν από την πώληση μετοχών. Σε δύσκολούς καιρούς συνήθως, βραχυπρόθεσμα, αποδίδει ο δεύτερος τρόπος.
Η Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ 0,00% έχει δύο κατηγορίες μετόχων: αυτούς που υπέστησαν κούρεμα (δύο φορές) και εκείνους που αγόρασαν μετοχές σε τιμή ευκαιρίας (Ross κ.λπ.).

Οι πρώτοι κατέχουν περίπου το 82% και δεν θα ανακτήσουν ουσιαστικά ποτέ τα χαμένα τους χρήματα.
Οι δεύτεροι επενδύουν κυρίως στη σύντομη αύξηση της μετοχής για να βγάλουν κέρδος.
Πρόσφατα αυτή η μειοψηφία των νέων επενδυτών επέλεξε να επενδύσει χρήματα σε μια μικρή σχετικά τράπεζα, η οποία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) και λειτουργεί σε μια χώρα όπου το οικονομικό μοντέλο έχει ουσιαστικά καταστραφεί.
Την προηγούμενη εβδομάδα αυτή η μειοψηφία μετόχων έθεσε τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου υπό τον απόλυτο έλεγχό της. Οι υπόλοιποι (πλειοψηφία) έμειναν, ουσιαστικά, εκτός Διοικητικού Συμβουλίου.
Επικεφαλής του Δ.Σ. τοποθετήθηκε ένας φημισμένος τραπεζίτης που δεν έχει καμιά ανάγκη να αναλάβει μια μικρή τράπεζα με τόσα προβλήματα.Πολύ περισσότερο να χρεωθεί μια αποτυχία ή μια σύντομη φυγή.
Η δύναμη του νέου Δ.Σ. είναι πολύ ισχυρότερη από αυτήν της κυβέρνησης διότι ελέγχει απόλυτα την πραγματική οικονομία.
Μετά από αυτήν την κίνηση προβλέπω ότι οι τύχες της πραγματικής οικονομίας και της Τράπεζας Κύπρου θα πορευτούν σε αντίθετους δρόμους.
Η πρώτη θα επιδεινώνεται, ενώ η δεύτερη θα βελτιώνεται. Οξύμωρο, αλλά θα συμβεί.Η Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ 0,00% θα πωλήσει πολύ σύντομα, σε ξένα funds, μεγάλα δάνεια υπό μορφή συγκεκαλυμμένων εκποιήσεων.
Θα μετατραπεί σε μικρότερη τράπεζα που στο χαρτί θα παρουσιάζει βελτιωμένους αριθμούς λόγω μείωσης των ΜΕΔ.
Η μετοχή θα εκτοξευθεί και οι νέοι μέτοχοι θα αποχωρήσουν με κέρδος.
Η πολιτική πίεση από τις επιπτώσεις των εκποιήσεων στην πραγματική οικονομία θα είναι τεράστια. Μέχρι τότε όλοι θα είμαστε παθητικοί θεατές εκτός από τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα έχει να επιλέξει είτε τον συμβιβασμό, είτε τη ρήξη, είτε αυτό που της ζητήθηκε πριν από λίγες μέρες.
 Ο κ. Σταύρος Μαλάς ήταν υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ. Το κείμενο αποτελεί ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα.

 

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.