Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Βρήκαν τα σβησμένα ίχνη

«ΔΙΑΒΑΣΑΝ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο αστυνομικός φάκελος της υπόθεσης αναμένεται να διαβιβαστεί σύντομα στον Γενικό Εισαγγελέα, την ώρα που συνεχίζεται η αξιολόγηση των πορισμάτων για την υπόθεση των αξιογράφων της πρώην Λαϊκής και για τα παχυλά μπόνους σε τραπεζίτες. Μη ουσιώδη τα στοιχεία από Ρωσία για την υπόθεση της Uniastrum, εν αναμονή νέων στοιχείων από την Αρμενία

Νέες σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στις ποινικές έρευνες για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Έγκυρες πηγές αναφέρουν στη «Σημερινή» ότι η ομάδα των αστυνομικών ανακριτών ολοκλήρωσε τη διερεύνηση ακόμη μίας υπόθεσης και έχει ήδη αρχίσει την ετοιμασία του πορίσματος, το οποίο αναμένεται να διαβιβαστεί σύντομα στον Γενικό Εισαγγελέα για τις τελικές αποφάσεις.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, η υπόθεση αφορά ύποπτες διαγραφές δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, που σχετίζονται με την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας, στους υπολογιστές των οποίων φέρεται να εντοπίστηκε λογισμικό διαγραφής δεδομένων που δεν χρησιμοποιούσε η Τράπεζα. Οι έλεγχοι έδειχναν μαζικές διαγραφές δεδομένων και η Αστυνομία διερευνά κατά πόσον αυτές συνιστούν ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται από τη Νομική Υπηρεσία η αξιολόγηση των αστυνομικών πορισμάτων για την υπόθεση αναφορικά με τη διάθεση τραπεζικών αξιογράφων κατά την περίοδο 2008-2011, από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Παράλληλα, αξιολογούνται τα στοιχεία για την υπόθεση που σχετίζεται με τα μπόνους και τις χρηματοδοτικές εξυπηρετήσεις που είχαν δοθεί την περίοδο 2006-2010 σε στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Όπως αποκάλυψε η «Σ» στις 8 Ιουλίου 2018, η διερεύνηση των δύο αυτών υποθέσεων ολοκληρώθηκε και άρχισε η αξιολόγηση των αστυνομικών πορισμάτων.

Στα χέρια του Κληρίδη

Αφού ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αξιολογήσει τα ευρήματα και τις εισηγήσεις των ανακριτών, θα αποφασίσει κατά πόσον δικαιολογείται ή όχι η άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον οποιωνδήποτε προσώπων. Στην περίπτωση που κρίνει πως έχουν διαπραχθεί αδικήματα, τότε θα δώσει οδηγίες για ετοιμασία κατηγορητηρίων, τα οποία θα καταχωρισθούν στο δικαστήριο. Στην περίπτωση που κρίνει πως δεν στοιχειοθετούνται επαρκώς αδικήματα, τότε ο κ. Κληρίδης δύναται να δώσει οδηγίες για επιπρόσθετες ενέργειες στους ανακριτές ή να προχωρήσει στο «κλείσιμο» των υποθέσεων, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Μη ουσιώδη τα στοιχεία από Ρωσία για Uniastrum

Εξέλιξη, πάντως, σημειώθηκε στην υπό διερεύνηση υπόθεση της εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου (2008). Στην υπόθεση αυτή διερευνάται κατά πόσον έγιναν παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες ύψους €50 εκατ. σε πέντε πρόσωπα στην Κύπρο. Οι ανακριτές, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, έλαβαν τα στοιχεία που αιτήθηκαν από τη Ρωσία. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποδείχθηκαν «μη ουσιώδους σημασίας». Οι ανακριτές αναμένουν, εδώ και καιρό, στοιχεία και από την Αρμενία στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής.

Στο μικροσκόπιο και άλλες υποθέσεις

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της χειραγώγησης της αγοράς με ομόλογα της γερμανικής τράπεζας Commerz Bank, που χρησιμοποιούνταν από τη διοίκηση της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας για έμμεση αγορά μετοχών της ίδιας της Μαρφίν, καθώς και μετοχών εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group (όπως το Υγεία και η Delta Singular, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ), οι ανακριτές αναμένουν την ολοκλήρωση έκθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της ποινικής διερεύνησης.

Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η έρευνα, σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή, για την υπόθεση που αφορά στον δανεισμό της Λαϊκής Τράπεζας, από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance). Στο μικροσκόπιο των ανακριτών βρίσκεται και η υπόθεση παραχώρησης αριθμού δανείων που αφορούν συνολικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με ευνοϊκούς όρους και χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις από τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, καθώς και από τον Συνεργατισμό. Τέλος, συνεχίζεται ακόμη η διερεύνηση άλλης μιας υπόθεσης, στην οποία φέρεται ως εμπλεκόμενος πρώην υπουργός.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα, ενώπιον Δικαστηρίου βρίσκονται οι υποθέσεις για την επαναταξινόμηση ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου, τις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής, της «Focus», καθώς και η υπόθεση με τα δάνεια του Συνεργατισμού, ύψους περίπου 3,6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκαν οι δύο εκ των έξι κατηγορουμένων στην πρώτη, χρονικά, ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, ενώ αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι στη δεύτερη ποινική υπόθεση της ίδιας Τράπεζας. Επίσης, διερευνήθηκαν πέραν των δέκα άλλων υποθέσεων, αλλά δεν προέκυψε ικανοποιητική μαρτυρία για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.