Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Σε τρία μέτωπα θα στοχεύουν οι αγωγές των κατόχων αξιογράφων

Λευκωσία: Σε τρία μέτωπα (Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και Ελεγκτικούς Οίκους) σκοπεύουν να κατευθύνουν τις αγωγές τους οι κάτοχοι αξιογράφων, εφόσον δεν πετύχουν οι προσπάθειες για εξώδικη διευθέτηση του προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης.

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Φοίβος Μαυροβουνιώτης και Σταύρος Γιαλλουρίδης αντίστοιχα, αναχώρησαν σήμερα για την Αθήνα για «διήμερες επαφές με Ελλαδίτες δικηγόρους που κέρδισαν τις δίκες των αξιογράφων στην Ελλάδα, καθώς και με δικηγόρους που ειδικεύονται σε διεθνείς αγωγές», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου.

«Οι δικηγόροι που κέρδισαν αρκετές υποθέσεις στην Ελλάδα θα μας δώσουν στοιχεία τα οποία βοήθησαν στο να κερδιθούν οι υποθέσεις», ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυροβουνιώτης, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν έχουν τερματιστεί οι προσπάθειες εξώδικης διευθέτησης.

«Υπάρχει το νομικό υπόβαθρο», είπε, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου θα υποχρεωθεί «να αποζημιώσει τους ιδιώτες κατόχους αξιογράφωνς οι οποίοι έπεσαν θύμα δόλιων πρακτικών».
Για το θέμα της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η οποία σε κάποιο στάδιο θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε πως «εκεί πιστεύουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα λογοδοτήσει, διότι δεν έκανε καλή εποπτεία και άρα σε μία δικαστική απόφαση θα πληρώσει η ΚΤΚ».

Σημειώνεται ότι με βάση τους όρους του κυπριακού μνημονίου, η Τράπεζα Κύπρου θεωρείται ως αποκτών μέρους των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας (η οποία οδηγήθηκε σε εξυγίανση), στα οποία περιλαμβάνονται και τα δάνεια που συνήφθησαν για αγορά αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας. Ωστόσο, η Τράπεζα Κύπρου αντιτείνει ότι δεν δεσμεύεται από τα αξιόγραφα της Λαϊκής.

«Γιατί τότε η Τράπεζα Κύπρου προτείνει σε κατόχους αξιογράφων της Λαϊκής τα οποία έθεσαν ως εξασφάλιση για τα δάνειά τους τη διαγραφή του 50% των δανείων τους; Σημαίνει ότι υπάρχει ανησυχία», δήλωσε ο κ. Μαυροβουνιώτης.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι ευθύνες φαίνεται να έχουν και οι ελεγκτικοί οίκοι που έλεγχαν τα αποτελέσματα των τραπεζών.
«Φαίνεται από έρευνα και μελέτη που έκανε οίκος δικηγόρων και ομάδα έρευνας ότι έχουν ευθύνες και οι ελεγκτικοί οίκοι», κατέληξε.

Με βάση στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το bail-in των αξιογράφων ανήλθε σε €1,3 δισεκατομμύρια, που κατανέμεται σε €600 εκατ στην Τράπεζα Κύπρου και €800 εκατ στην Λαϊκή Τράπεζα.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι ευθύνες φαίνεται να έχουν και οι ελεγκτικοί οίκοι που έλεγχαν τα αποτελέσματα των τραπεζών. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/293425/se-tria-metopa-tha-stocheyoun-oi-agoges-ton-katochon-axiografon#sthash.RmsURi3B.dpuf

Αντωνης
#1 | 08-02-2016 23:50
Αντωνης
παντου κλεφτες

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.